''ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ''

Γιατί χρησιμοποιείται πάγος στους τραυματισμούς;
Η παγοθεραπεία είναι μια από τις πιο απλές , ασφαλείς και το κυριότερο αποτελεσματικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των περισσότερων τραυματισμών, του πόνου και των κακώσεων στους μυς και της αρθρώσεις. Ο πάγος, την ώρα του τραυματισμού αλλά και μετά από αυτόν, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ασκούμενων.


Η παγοθεραπεία βοηθά στην μείωση της αιματικής ροής, μέσω του αγγειόσπασμου που προκαλεί, στην περιοχή του τραυματισμού. Αυτό είναι ευεργετικό κατά την διάρκεια της οξείας φάσης (πρώτης) της φλεγμονής (πρώτες 72 ώρες μετά τον τραυματισμό ή της υποτροπής) όπου βοηθά στην υποχώρηση της φλεγμονής και στον περιορισμό του οιδήματος (δεν τον θεραπεύει, αλλά περιορίζει την έκταση ή την επέκταση του).
Ο πάγος επίσης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και όχι στην μείωση του μυϊκού σπασμού. Ακόμα είναι η εύκολη και γρήγορη λύση για να αντιμετωπιστεί μια τενοντίτιδα που βρίσκεται σε οξεία φάση, ενώ συγκαταλέγεται στις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση διαστρέμματος ή κατάγματος. Η χρήση του πάγου σε μία κάκωση είναι ανεξάρτητη με την ηλικία , το φύλο , ή το μέγεθος της κάκωσης.
Όμως πέρα από την χρήση της παγοθεραπείας ως μεθόδου/ τεχνικής αποκατάστασης από τραυματισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέθοδος επίσπευσης της διαδικασίας αποκατάστασης από την μία προπόνηση στην άλλη καθώς και να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη τραυματισμών.
Σε συνδυασμό με την παγοθεραπεία (στις πρώτες 72 ώρες) επιπρόσθετα μέτρα για την μείωση της αιματικής ροής αποτελούν: Ανάπαυση (αποφυγή όλων των δραστηριοτήτων που το επιδεινώνουν), περίδεση (με ελαστικό επίδεσμο ή κρυοεπίδεσμο), ανύψωση του πάσχοντος μέλους (πιο ψηλά από το επίπεδο της καρδιάς)
Πώς χρησιμοποιούμε τον πάγο.
Η προς θεραπεία περιοχή πρέπει να εκτίθεται στον πάγο για7 με 10 λεπτά κάθε 2 με 4 ώρες. Αυτό επιτυγχάνετε με το να χρησιμοποιηθεί ένα κρύο επίθεμα ή μια σακούλα η οποία περιέχει νερό και παγάκια. Την περιοχή την προστατεύουμε με μια πετσέτα για την αποφυγή κρυοπαγήματος .
ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρατεταμένη χρήση πάγου μπορεί να προκαλέσει αγγειοδιαστολή αύξηση του οιδήματος , πόνο και καταστροφή του ιστού .

Μaria P.(Personal Trainer)

Read 804 times
×

TOP
Συνδεθείτε