''ΧΑΜΗΛΗ ΠΙΕΣΗ''

Ζαλίζομαι: Απλές Συμβουλές για την Υπόταση

Η υπόταση είναι ο κλινικός όρος που υποδηλώνει τη χαμηλή αρτηριακή πίεση του αίματος. Πρόκειται για μια εντελώς καλοήθη κατάσταση, η οποία μπορεί να σημαίνει την ανεπαρκή ροή αίματος στην καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα.Πιθανά συμπτώματα είναι: ζάλη, ταχυκαρδία, ωχρότητα δέρματος, κρύα άκρα σε συνδυα­σμό με έκκριση ιδρώτα, αδυναμία, λιποθυμία, θολή όραση.

Μερικά άτομα παρουσιάζουν τέτοιου είδους χαμηλή πίεση όλο το χρόνο, χωρίς να εμφανίζουν ιδιαίτερα συμπτώματα, άρα η χαμηλή αρτηριακή πίεση θεωρείται φυσιολογική γι' αυτά. Σε ορισμένους, όμως, η αρτηριακή πίεση πέφτει χαμηλότερα από τα φυσιολογικά για τους ίδιους όρια εξαιτίας άλλων λόγων. Γιατί παθαίνω Υπόταση; Η ορθοστατική Υπόταση. Όταν σηκωθούμε όρθιοι από ύπτια ή καθιστή θέση, τότε τα αιμοφόρα αγγεία προσαρμόζονται και συστέλλονται για να μπορέσουν να διατηρήσουν την κανονική αρτηριακή πίεση. Εάν όμως ο μηχανισμός αυτός δεν λειτουργεί σωστά τότε αισθανόμαστε σκοτοδίνη και ζάλη. Απώλεια αίματος Αφυδάτωση Έλλειψη τροφής

Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο Εγκυμοσύνη Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες η χαμηλή πίεση είναι αποτέλεσμα παθολογικών καταστάσεων που χρειάζονται θεραπεία, όπως είναι η αναιμία, ορισμένες καρδιακές παθήσεις, ορισμένες ενδοκρινολογικές ανωμαλίες, πνευμονικές παθήσεις, τοξική δράση φαρ­μάκων ή νευρολογικές παθήσεις (Parkinson, διαβητική νευροπάθεια κ.λ.π.). Υπόταση και Διατροφή Η υπόταση όταν δεν οφείλεται σε κάποια παθολογική ασθένεια δύσκολα αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική θεραπεία. Για το λόγο αυτό η διατροφή είναι αυτή που μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στον «πόλεμο» κατά της υπότασης.

1. Προσθέστε παραπάνω αλάτι Σίγουρα όσες φορές έχετε νιώσει αδιαθεσία όλοι σας προσφέρουν κάτι αλμυρό. Γιατί; Μα γιατί το αλάτι ανεβάζει την πίεση! Σε αυξημένες ποσότητες στον οργανισμό, δημιουργεί κατακράτηση υγρών και έτσι αναγκάζει τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία να αυξηθεί, και κατ' επέκταση οδηγεί σε αύξηση και της αρτηριακής πίεσης

2. Πιείτε πολύ νερό. Όλοι οι ειδικοί συστήνουν να πίνουμε καθημερινά τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό. 0 αριθμός αυτός όταν πρόκειται για υπόταση μεγαλώνει.

Γιατί; Όταν καταναλώνουμε πολλά υγρά αυξάνεται ο όγκος του αίματος στον οργανισμό, και κατ' επέκταση και η αρτηριακή πίεση. Εννοείται πως μέσα σε αυτά τα ποτήρια υγρών συμπεριλαμβάνονται και οι χυμοί ή και τα αθλητικά ποτά, τα οποία αποτελούν μια καλή λύση, αφού περιέχουν ηλεκτρολύτες, κάλιο και νάτριο, ενυδατώνοντας πλήρως τον οργανισμό.

3. Σωματική άσκηση. Η σωματική άσκηση ενδείκνυται γενικά αφού συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού και συγχρόνως μας ανεβάζει τη διάθεση. Στην περίπτωση όμως που πάσχουμε από υπόταση, τότε έχουμε ένα λόγο παραπάνω να αθλούμαστε γιατί κατά τη διάρκεια της άσκησης ενισχύεται η ροή του αίματος άρα αυξάνεται και η αρτηριακή μας πίεση.

4. Καλό πρωινό και καφέ. Το πρωί όταν ξυπνάτε να παίρνετε πάντα ένα καλό πρωινό και να πίνετε καφέ. Ένα ποτήρι φρέσκου χυμού μαζί με δημητριακά σε συνδυασμό με τη δράση της καφεΐνης, συμβάλλει στην καλή κυ­κλοφορία του αίματος και μειώνει την ορθοστατική υπόταση.

5. Συχνά γεύματα. Στις περιπτώσεις υπότασης οι διατροφολόγοι συστήνουν να μην περνά μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στα γεύματα, καθώς μειώνεται το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και εμφανίζονται τάσεις λιποθυμίας. Κάθε 2-3 ώρες καταναλώστε μια φυσική πηγή ζάχαρης ή υδατανθράκων ώστε να μην πάθετε υπογλυκαιμία. Ο πιο σίγουρος και εύκολος τρόπος για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε την υπόταση είναι να μετρήσουμε την αρτηριακή μας πίεση. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας με τα ειδικά πιεσόμετρα που κυκλοφορούν στην αγορά ή ακόμα καλύτερα να επισκεφθούμε το γιατρό μας, ο οποίος θα μας εξετάσει και θα μας δώσει και την κατάλληλη θεραπεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για έναν υγιή ενήλικα η φυσιολογική πίεση του αίματος είναι μεταξύ 90-140mmHg. 0 Αμερικανικός Σύλλογος Καρδιολογίας ορίζει ως υπόταση την πτώση της πίεσης του αίματος κατά 30-20 mmHg, όταν δηλαδή η αρτηριακή πίεση φτάσει σε τιμές χαμηλότερες του 90/60 mmHg,.

Read 3979 times
×

TOP
Συνδεθείτε