''ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΑ ΧΑΣΩ ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΑΡΩ?''

Γιατί να τα χάσω αφού θα τα ξαναπάρω»;
Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που καταφέρνουν να χάσουν βάρος στο τέλος ξαναπαίρνουν πίσω ένα μέρος , ολόκληρο ή ακόμα και περισσότερο βάρος από αυτό που έχασαν. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μήπως τελικά το βάρος μας είναι γενετικά προκαθορισμένο; Μήπως τα παχύσαρκα άτομα είναι καταδικασμένα να αγωνίζονται μια ζωή

να μειώσουν το βάρος τους χωρίς μόνιμο αποτέλεσμα;
Η αύξηση του βάρους στα υγιή άτομα συμβαίνει ΜΟΝΟ όταν οι θερμίδες που καταναλώνουν είναι περισσότερες από αυτές που χρειάζονται. Δεν υπάρχουν καταδικασμένοι παχύσαρκοι και ευλογημένοι φυσιολογικοί. Όσοι διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος είναι βέβαιο ότι καταναλώνουν μόνο όσα χρειάζονται παρόλο που αρκετοί «καταδικασμένοι» θα σπεύσουν να διαμαρτυρηθούν: «ξέρω τον τάδε που τρώει ότι θέλει, όσο θέλει και δεν βάζει κιλά». Η απάντηση σ' αυτό είναι ότι μια λεπτομερής καταγραφή του εβδομαδιαίου διαιτολογίου και φυσικής δραστηριότητας του «ευλογημένου» θα αποσαφηνίσει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Θα βεβαιωθείτε ότι οι θερμίδες που καταναλώνει είναι ίσες με αυτές που ξοδεύει.
Η σημαντικότερη αιτία της επαναπρόσληψης βάρους είναι ο λανθασμένος τρόπος απώλειας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσει κάποιος το βάρος του, γι' αυτό άλλωστε αρκετά άτομα πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης της κάθε καινούργιας μεθόδου που εμφανίζεται κατά καιρούς. Από τις μοναφαγικές δίαιτες, τις χημικές δίαιτες, τις δίαιτες αποτοξίνωσης, τις υπερπρωτεϊνικές δίαιτες, τις δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος και τα τεστ δυσανεξίας, ή ακόμα και την πλήρη νηστεία, όλες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: την απώλεια βάρους, αλλά και την επαναπρόσληψη του. Ο μοναδικός τρόπος απώλειας βάρους που μπορεί να εγγυηθεί ασφαλή και μόνιμα αποτελέσματα είναι μια ισορροπημένη διατροφή με βάση τα μεσογειακά πρότυπα. Γνωρίζω όμως ότι παρόλο που στον καθένα μπορεί να φαίνεται σωστό και λογικό βαθιά μέσα του δυσκολεύεται να το πιστέψει προφανώς γιατί ακόμα και αυτοί που τα κατάφεραν μ' αυτό τον τρόπο ξαναπήραν το βάρος που έχασαν.
Η βαθιά τομή που θα πρέπει να κάνει κανείς για να διαχειριστεί το βάρος του προϋποθέτει και παράλληλη διαχείριση γεγονότων, συναισθημάτων και συμπεριφορών που ευθύνονται για την αύξηση του βάρους του. Υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχει μαγική δίαιτα που να αποτυπώνεται σε μια κόλλα χαρτί με την μορφή διαιτητικών οδηγιών.
Γι' αυτό είναι σημαντικό πριν και κατά την διάρκεια της προσπάθειας απώλειας βάρους να γίνεται μια εσωτερική αναζήτηση των προβλημάτων, των κινήτρων, των συναισθημάτων και των καλύτερων δυνατών λύσεων που μπορεί να υπάρχουν. Μπορεί τελικά κάποιος να ξαναπαίρνει τα κιλά διότι οι προσδοκίες που είχε πετυχαίνοντας ένα χαμηλό σωματικό βάρος να ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά έχει να προσφέρει μια απώλεια βάρους. Μέσα από αυτή την αναζήτηση μπορεί κάποιος να κατανοήσει ότι υπάρχουν θέματα στην ζωή του που απαιτούν λύση και είναι ανεξάρτητα από το βάρος του. Η προσπάθεια τελικά θα είναι εύκολη και το αποτέλεσμα σταθερό και μόνιμο εάν εκτιμηθούν από την αρχή σωστά τόσο τα οφέλη από την απώλεια βάρους όσο και τα προβλήματα που συντηρούν μια κακή σχέση με την διατροφή.
Maria P(Personal Trainer)

Read 3605 times
×

TOP
Συνδεθείτε