''Η Επιστημη της ορεξης''

Η ορεξη αποτελει μια απο τιs πιο πρωτογονεs εμπειριεs που εχει ο ανθρωποs. Moλιs μερικα λεπτα απο τον τοκετο ενα μωρο μπορει να ψαξει την θηλη τηs μητεραs του. Η ορεξη αποτελει την πιο σταθερη αναγκη και ειναι αυτη που υπερσκελιζει τιs αλλεs. Περισσοτερο απο 2000 ετη οι προγονοι μαs ειχαν διαπιστωσει την συνδεση τηs υπερβολικηs τροφηs με την κακη υγεια. Ο Παπαs Γρηγοριοs ο εκτοs ειχε ανακοινωσει οτι η λαιμαργια αποτελει μια απο τιs επτα αμαρτιεs!! O Benjamin Franklin ειχε πει πωs εαν καποιοs θελει να παρατεινει την ζωη του θα πρεπει να περιορισει το φαγητο του!

 

Υπαρχουν πολλα δεδομενα που συνδεουν την παχυσαρκια με τιs καρδιακεs ασθενειεs. Παρ'ολα αυτα η παχυσαρκια αυξανεται και εμφανιζεται και σε εφηβουs και παιδια ακομη.
Ομωs για να ειμαστε δικαιοι υπαρχουν και ατομα που μεταφερουν αυτο το σοβαρο προβλημα ωs γενετικο(10%). Στιs περισσοτερεs ομωs των περιπτωσεων ειναι καθαρα θεμα αυξημενων θερμιδων. Βεβαια και το γεγονοs τηs ελλιπουs σωματικηs δραστηριοτηταs και τηs αλλαγηs τροπου εργασιαs εχει συντελεσει σε αυτο.
Η ορεξη ειναι μια παραμετροs η οποια επηρεαζεται απο ενα πολυπλοκο συστημα. Η σημερινη επιστημη αδυνατει να εξακριβωσει εξ ολοκληρου αυτο το συστημα το οποιο αποτελειται απο ορμονεs,συνδυασμο αυτων ωs επισηs σημαντικο ρολο λαμβανεται υποψη και ο ψυχολογικοs παραγονταs. Mερικοι παραγοντεs ειναι κατανοητοι!..Περνονταs απο ενα φουρνο...οι μυρωδιεs δυσκολα σε αφηνουν ασυγκινητο(gio,m). H αναγκη μαs για επιβιωση μαs αναγκαζει να προσλαμβανουμε τροφη για επιβιωση.Ευτυχωs που υπαρχει και καποιοs ελεγχοs σε ολο το συστημα αφου μπορει καποιοs να συνειδητοποιησει την υπερβολικη προσληψη τροφηs ! Αυτο επιτυγχανεται με 2 τροπουs΄του μηχανισμου τηs πειναs και του κορεσμου. Υπαρχουν πολυ λιγα ατομα που καταφευγουν στην προσληψη τροφηs εξαιτιαs μηνυματων που φευγουν απο το την περιοχη τηs κοιλιαs. Tα περισσοτερα απο αυτα ξεκινουν απο τον εγκεφαλο.
Οι ερευνητεs θεωρουσαν για πολυ καιρο οτι τα οργανα στο σωμα εξυπηρετουσαν μονο μια λειτουργια. Αυτα η αποψη εχει αλλαξει αφου εχει βρεθει οτι υπαρχει εσωτερικη επικοινωνια μεταξυ των οργανων διαμεσου ουσιων και αλλων ορμονων που εκκρινονται οι οποιεs και μεταβαλλουν την λειτουργια του σωματοs αναλογα.
Ετσι λοιπον το στομαχι δεν εινα απλα μια σακουλλα η οποια εκκρινει οξεα τα oποια πεπτουν τιs τρoφεs. Απο εκει εκκρινονται ορμονεs οι οποιεs επηρεαζουν την πεινα. Μια τετοια ειναι η γκρελινη. Εκκρινεται σε μεγαλεs ποσοτητεs και ονομαζεται η ορμονη τηs τηs πειναs. Μεταφερετει με το αιμα στον εγκεφαλο οδηγονταs καποιον στην προσληψη τροφηs. Σε ατομα φυσιολογικου βαρουs τα επιπεδα τηs γκρελινηs αυξανονται κατα την περιοδο τηs νηστειαs, φτανονταs στα ανωτατα επιπεδα κατα την διαρκεια τηs νυκταs. Eχει παρατηρηθει οτι ο ρυθμοs εκκρισηs τηs γκρελινηs ειναι αυξημενοs σε ατομα που δεν κοιμουνται καλα!!
Ετσι και μειs ακολουθουμε τα ''πρωτοκολλα'' του πρωταθλητισμου,δηλαδη προπονηση,καλη διατροφη και αρκετη δοση υπνου

''Καθε πρωι διαβαζω τιs νεκρολογιεs των Τimes..
αν δεν με εχουν εκει συνεχιζω!!''(William Douglas Home)

Nicolas.S
(Αφιερωμενο στον πατερα μου)

Read 4697 times
×

TOP
Συνδεθείτε