''ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ''

Χειμερινή κολύμβηση «Μπαίνεις στο νερό και τα ξεχνάς όλα!»
Παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας παραπέμπει σε εικόνες … λευκές, σε χιόνια και σκι, όπου η θάλασσα παντελώς απουσιάζει, υπάρχουν και κάποιοι που παραμένουν φανατικοί της εραστές ακόμη και το χειμώνα! Οι περισσότεροι έχουμε αναφωνήσει κάποια στιγμή ότι είναι "τρελοί" εκείνοι που πηγαίνουν για μπάνιο στη θάλασσα μέσα στον χειμώνα.

Ενώ οι υπόλοιποι χρειαζόμαστε παλτά και καλοριφέρ για να ζεσταθούμε, εκείνοι μένουν μόνο με το μαγιό τους και κάνουν βουτιές στα παγωμένα νερά. Αυτοί που έχουν δοκιμάσει γνωρίζουν καλά την ξεχωριστή αίσθηση που γεννιέται από μια βουτιά στη θάλασσα, όταν το θερμόμετρο έχει πάρει την κατιούσα, αίσθηση που ίσως μόνο με μια φράση μεταφράζεται: «Μπαίνεις στο νερό και τα ξεχνάς όλα». Τα πρώτα 5 λεπτά είναι δύσκολα, μετά συνηθίζεις. Αν, βέβαια, τα αντέξεις αυτά τα πέντε λεπτά και δεν βγεις έξω τρέχοντας. Το κόλπο που εφαρμόζουν οι περισσότεροι την πρώτη φορά είναι ότι δεν σταματούν καθόλου τα μπάνια. Είναι λάθος να κάνεις το τελευταίο σου μπάνιο τον Αύγουστο και μετά να ξαναπάς στη θάλασσα το Δεκέμβριο, λένε οι έμπειροι χειμερινοί κολυμβητές. Η χειμερινή κολύμβηση σε φυσιολογικές ώρες και υπό φυσιολογικές καιρικές συνθήκες (όπου φυσιολογικές, βλέπε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες δεν περιλαμβάνουν κεραυνούς) από την άλλη συνίσταται ανεπιφύλακτα, από γιατρούς, εναλλακτικούς θεραπευτές αλλά και όλους όσοι την δοκίμασαν έστω μία φορά.
Πολλά τα οφέλη…Η κολύμβηση ως άσκηση χειμώνα-καλοκαίρι αυξάνει την αντοχή, τονώνει το μυϊκό σύστημα, βελτιώνει το μεταβολισμό. Οι χειμερινοί κολυμβητές, εκτός του ότι είναι ανθεκτικοί στις ιώσεις, αποκομίζουν πολλά οφέλη, όσον αφορά στην ψυχική τους υγεία. Οι πονοκέφαλοι υποχωρούν, οι προβληματισμοί και το άγχος απομακρύνονται, έστω και προσωρινά, και τη θέση τους παίρνει η αναζωογόνηση και η ψυχική ευεξία. Στα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης πρέπει, επίσης, να προστεθούν η βελτίωση του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, καθώς επίσης και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα
Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας γίνεται αντιληπτή από το σώμα ως ένα είδος "επίθεσης" ή απειλής. Έτσι, το σώμα μαθαίνει σταδιακά να αμύνεται απέναντι σε αυτή την επίθεση. Ερευνητές από την Τσεχία, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έκαναν μπάνιο σε κρύο νερό για 1 ώρα, 3 φορές την εβδομάδα, ανέπτυξαν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια (τα οποία καταπολεμούν τους ιούς και τις λοιμώξεις) και είχαν γενικά πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Καλύτερη διάθεση
Οι ενδορφίνες είναι το φυσικό αναλγητικό του οργανισμού. Όταν το σώμα κρυώνει, χρησιμοποιεί ενδορφίνες για να αντιμετωπίσει τον πόνο στο δέρμα. Οι δύο βασικές χρήσεις των ενδορφινών είναι η αντιμετώπιση του πόνου και η βελτίωση της ψυχικής διάθεσης .
Καλύτερη κυκλοφορία αίματος
Όταν ζεσταινόμαστε το αίμα έρχεται στην επιφάνεια (επιδερμίδα), ενώ όταν κρυώνουμε συγκεντρώνεται βαθύτερα (όργανα). Και στις δύο ακραίες καταστάσεις θερμοκρασίας, η καρδιά εργάζεται πιο πολύ. Αυτή η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος καθαρίζει τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία. Επίσης βοηθάει στην μείωση της κυτταρίτιδας, στην απολέπιση του δέρματος και στην αποβολή των τοξινών.
Καύση θερμίδων
Το κολύμπι σε κρύο νερό υποχρεώνει το σώμα να κάψει πολύ περισσότερες θερμίδες από ό,τι το κολύμπι σε ζεστό νερό, επειδή πρέπει να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να παραμείνει ζεστό. Η πρώτη πηγή ενέργειας σε αυτή την περίπτωση είναι φυσικά το αποθηκευμένο λίπος. Το κολύμπι σε κρύο νερό θα αυξήσει επίσης σταδιακά τον μεταβολισμό σας.
Τι δείχνουν οι έρευνες… Σε έρευνα που έγινε σε 360 χειμερινούς κολυμβητές και σε σύγκριση με μη ασχολούμενα με τον αθλητισμό άτομα βρέθηκαν οι εξής διαφορές:
• Η φρεσκάδα του δέρματος ήταν καλύτερη κατά 91% στους χειμερινούς κολυμβητές.
• Η αποβολή του άγχους και η ψυχική ευεξία βρέθηκαν αυξημένες κατά 92%
• Η μυοσκελετική ευκαμψία ήταν καλύτερη κατά 86%
• Η αύξηση αντίστασης οργανισμού στο κοινό κρυολόγημα αυξημένη κατά 78%.
• Η ζωτικότητα και η απόδοση στην εργασία ήταν καλύτερη κατά 56%
Τι να κάνετε πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του μπάνιου
• Φροντίστε να κάνετε τις απαιτούμενες ασκήσεις, πριν το μπάνιο (προθέρμανση) όσο και μετά (αποθεραπεία). Λάβετε υπόψη σας ότι οι μύες χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά ήπιας άσκησης, προκειμένου να αιματωθούν με το σωστό τρόπο.
• Το μυστικό είναι η κίνηση, γι’ αυτό φροντίστε να κολυμπάτε ασταμάτητα από 5 έως 10 λεπτά. Διαφορετικά, μπορεί να πάθετε υποθερμία, γιατί καθώς το σώμα έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό χάνει γρήγορα τη θερμότητά του. Επίσης, η συμβουλή των γιατρών είναι να μπείτε σιγά-σιγά στη θάλασσα, βουτώντας με την πλάτη για να μη βραχεί απότομα το στέρνο.
• Όταν βγείτε από τη θάλασσα, σκουπιστείτε αμέσως, και φορέστε ζεστά ρούχα.
• Αποφύγετε το χειμερινό μπάνιο όταν φαίνεται να υπάρχει περίπτωση κεραυνού, καθώς επίσης κι όταν φυσάει νοτιάς, διότι η θάλασσα υπό τέτοιες συνθήκες δεν είναι καθόλου προβλέψιμη.
• Μην ξανοίγεστε στο πέλαγος, γιατί τα μέλη του σώματος είναι πολύ πιο επιρρεπή σε κράμπες και μουδιάσματα. Ένα καλό, ενδεικτικό χρονικό διάστημα παραμονής στο νερό είναι τα 15 έως 20 λεπτά.

Nicolas S./''Power of will''

Read 3628 times
×

TOP
Συνδεθείτε