''ΑΣΚΗΣΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ''

Τα Οφέλη της Γυμναστικής στην Ψυχολογία Σου

Εκτός από τα πολλαπλά οφέλη που έχει για το σώμα σου, η γυμναστική είναι επίσης ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσεις την ψυχική σου διάθεση.

Έστω και η μικρής διάρκειας συστηματική γυμναστική μπορεί να έχει σημαντική επίδραση σε όλες τις πτυχές της συναισθηματικής ευεξίας σου.

Για παράδειγμα:

1.Μπορεί να σε ανακουφίσει από το στρες και το άγχος . Ίσως έχετε παρατηρήσει πως μετά από τη σωματική άσκηση αισθάνεστε περισσότερο ευδιάθετοι και χαρούμενοι. Αυτό οφείλεται στις ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της ευτυχίας. Οι ενδορφίνες παράγονται στη υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και διοχετεύονται μέσω του νωτιαίου μυελού στην κυκλοφορία του αίματος. Έχουν ηρεμιστική δράση στον οργανισμό και δίνουν το αίσθημα της ευχαρίστησης.

2. Περιορίζεται ο κίνδυνος κατάθλιψης. Τα χαμηλά επίπεδα σερετονίνης έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη. Η άσκηση δε, αυξάνει την παραγωγής της, βοηθώντας

σας με αυτό τον τρόπο να βελτιώσετε την διάθεσή σας. Βάσει μελετών, τα άτομα που αθλούνται συστηματικά εμφανίζουν πολύ πιο σπάνια συμπτώματα κατάθλιψης απ’ ότι τα σωματικά αδρανή άτομα. Μάλιστα, η γυμναστική έχει χαρακτηριστεί ως “φάρμακο” κατά της κατάθλιψης. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες της Ψυχικής Υγείας που συνιστούν ήπια αεροβική γυμναστική στο πλαίσιο συμβουλευτικής θεραπείας.

3. Αύξηση αυτοπεποίθησης. Τα οφέλη της γυμναστικής έχουν αντίκτυπο και στην εικόνα που έχετε για τον εαυτό μας. Μάλιστα η γυμναστική ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας αφού, ένα γυμνασμένο, γερό σώμα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.

4.Καλύτερο ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει πως η γυμναστική – και ιδίως στις απογευματινές ώρες – βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, λόγω του ότι κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην άσκηση δοκιμάστε να ασκηθείτε πρωινές αλλά και απογευματινές ώρες ώστε να προσδιορίσετε ποια ώρα της ημέρας σας βοηθάει να κοιμηθείτε χωρίς διακοπές.Το αποτέλεσμα ενός μη διακεκομμένου ύπνου είναι η καλύτερη ψυχική διάθεση την επόμενη μέρα. Θα είστε ξεκούραστοι, πιο ήρεμοι και γεμάτοι ενέργεια για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της νέας ημέρας.

5. Βελτιώνει την μνήμη. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η γυμναστική έχει ως αντίκτυπο και στην καλύτερη μνήμη.
Despoina L(Personal Trainer)

Read 3405 times
×

TOP
Συνδεθείτε