''ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ''??

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ  ΚΑΙ  ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΜΠΟΡΟΥΝ  ΝΑ  ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ?
Αποτελεί έναν από τους πιο παράξενους συνδυασμούς. Η άσκηση και το τσιγάρο, συνήθως, δε συνυπάρχουν. Άλλωστε, δε συνάδουν και οι σκοποί τους. Με τη σωματική άσκηση επιτυγχάνουμε βελτίωση της υγείας μας, της καρδιακής λειτουργίας και του αναπνευστικού μας συστήματος. Προφανώς, το να απαλλαγεί κανείς από αυτή τη συνήθεια είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει για την υγεία του, αλλά αν αυτό δε συμβεί, η συστηματική άσκηση είναι σε θέση να μετριάσει μερικές από τις θανατηφόρες επιπτώσεις του καπνίσματος.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μολονότι το τσιγάρο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας, η άσκηση φαίνεται να παρέχει ένα προστατευτικό αποτέλεσμα. Σε μια μελέτη του 2006 ανακαλύφθηκε ότι οι καπνιστές με υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή.
Γιατί κάποιοι αθλούμενοι, αν και καπνιστές, λένε ότι δεν αισθάνονται σοβαρές επιδράσεις στην απόδοσή τους;
Η ηλικία, τα χρόνια καπνίσματος και ο αριθμός των τσιγάρων παίζουν σημαντικό ρόλο. Η γενετική, επίσης, όπως και η φυσιολογία του κάθε αθλητή μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για το πώς το σώμα χειρίζεται τις ζημιές από τον καπνό του τσιγάρου. Όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πνεύμονες και η καρδιαγγειακή λειτουργία είναι σε μεγάλο ρίσκο, με τις επιδράσεις του καπνίσματος να συσσωρεύονται με τον καιρό.
Μήπως όλα τα παραπάνω πρέπει να σας προβληματίσουν πριν ανάψετε ξανά το επόμενο τσιγάρο; Το κάπνισμα, χωρίς καμία αμφιβολία, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς για την ανθρώπινη υγεία .
Despoina L(Personal Trainer)

Read 4361 times
×

TOP
Συνδεθείτε