Στρατηγικές επιβίωσης

Για κάθε αθλούμενο το σύνδρομο υπερκόπωσης πάντα πλησιάζει. Για αυτό και εγώ ως Personal Trainer σας δίνω τις παρακάτω συμβουλές:

Η προθέρμανση πριν από την προπόνηση είναι πολύ σημαντική.
Αυτό οφείλεται λόγω της αύξησης της πυρηνικής θερμοκρασίας του σώματος, ενώ παράλληλα απομακρύνεται η επίδραση του προπονητικού άγχους και ο κίνδυνος τραυματισμών.
Κατά την διάρκεια της άσκησης μάθετε να αναπνέετε σωστά.


Οι σωστές αναπνοές οξυγονώνουν το σώμα και τον εγκέφαλο και έτσι βοηθάτε τη σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού σας συστήματος.
Ο χρόνος παύσης μεταξύ των σετ εξαρτάται από τους στόχους σας (ευθύνη trainer).
Η σωστή ξεκούραση όμως βοηθά στην αναπλήρωση της τριφωσφατικής αδενοσίνης (χημικό στοιχείο που δημιουργεί μυϊκές συσπάσεις) και στη ρύθμιση απελευθέρωσης των ορμονών.
Το σωστά καταρτισμένο πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό για να αποφύγετε το σύνδρομο της υπερκόπωσης.
Στο πρόγραμμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι κύκλοι περιοδικότητας ενώ θα πρέπει να ακολουθείτε σωστή διατροφή και να έχετε προγραμματισμένους χρόνους ανάρρωσης (προγραμματισμένο D-training).
Οι παράγοντες άγχους λόγω οικογένειας, δουλειάς και σχέσεων πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα και να μην μεταφέρονται εν ώρα προπόνησης.
Μετά από ένα ιδιαίτερα έντονο κύκλο προπόνησης προγραμματίστε να ξεκουραστείτε (D-training). Εάν αυτό σας δημιουργεί άγχος τότε προσθέστε κάποιες δραστηριότητες (ενεργητική αποκατάσταση), δηλαδή, περπάτημα, κολύμπι, τέννις, χορός. κ.τ.λ. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην έχετε ενοχές που ξεκουραστήκατε από την προπόνηση σας.

«Η επιτυχία δεν είναι θέμα τύχης – Είναι θέμα σχεδιασμού. Οι νικητές δεν έχουν περισσότερες ευκαιρίες, δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες».

Nicolas S.
Αφιερωμένο στον πατέρα μου

Read 4427 times
×

TOP
Συνδεθείτε