Άσκηση: Το φυσικό όπλο μας εναντίον του πόνου

Όταν κάποιος πονά είναι πολύ δύσκολο να τον πείσουμε να ασκηθεί. Αντιθέτως θα κάνει ότι είναι δυνατόν να το αποφύγει.
Αποδεδειγμένα όμως, η ελεγχόμενη φυσική δραστηριότητα είναι το όπλο μας κατά του πόνου.
Οι ενδορφίνες (το φυσικό ‘ναρκωτικό’ μας) που παράγονται από τον εγκέφαλο, εμποδίζουν τον πόνο να νευροδιαβιβαστεί προς τον εγκέφαλο. Είναι το φυσικό παυσίπονο που διαθέτει ο οργανισμός μας…!
Οι ενδορφίνες θεωρούνται, εκτός των άλλων, οι ορμόνες της χαράς και της ευτυχίας. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι επιδρούν θεραπευτικά στα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.


Η συστηματική άσκηση βελτιώνει, εκτός των άλλων, τον ύπνο και τροφοδοτεί με περισσότερη ενέργεια τον οργανισμό μας. Τον θωρακίζει από επώδυνες καταστάσεις και βεβαίως συντελεί στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους του καθενός και κατά συνέπεια μειώνει τις υπερφορτίσεις των αρθρώσεων του σώματός μας.
Έχει πλέον τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα αυξάνει την πυκνότητα των οστών και μειώνει τα φαινόμενα της οστεοπόρωσης.
Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης βοηθούν πολύ. Ενισχύοντας τις μυϊκές ομάδες γύρω από τις αρθρώσεις που ασθενούν υποστηρίζουμε εξαιρετικά τη σωστή αποκατάσταση και την ελάττωση των έντονων πόνων.
Για παράδειγμα: όταν ένας αθλητής έχει τραυματιστεί στο γόνατο, μετά από λίγο χρονικό διάστημα ξεκινά την ενδυνάμωση των μυών του ποδιού που είναι γύρω από το γόνατο. Αντίστοιχα προτείνεται σε όσους πάσχουν π.χ. από οστεοαρθρίτιδα κά.
Προσοχή: Να θυμάστε ότι ποτέ δεν γυμναζόμαστε όταν το πρόβλημα βρίσκεται σε οξεία φάση, γι’ αυτό πάντα συμβουλευόμαστε τον θεράποντα γιατρό μας. Συμπέρασμα: Όσο ενισχύονται οι μύες μας τόσο μειώνονται οι φορτίσεις των αρθρώσεων και των οστών.

Μαρία Παναγή
Trainer

Read 4384 times
×

TOP
Συνδεθείτε