''ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΑΣΣΑΖ-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ''

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΑΣΑΖ-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ
Το μασάζ είναι μία τεχνική που γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες και ο Ιπποκράτης την οποία εφάρμοζαν από το 430 π.Χ. Έχουμε αναφορές για την πρακτική του μασάζ στην Ινδία και την Κίνα πριν από 5000 χρόνια για θεραπευτικούς σκοπούς.
Έτσι λοιπόν αφού αυτή η τεχνική ήταν τόσο ευεργετική και είχε σημαντικά αποτελέσματα εξελίχθηκε με την πάροδο των χρόνων και βοήθησε διάφορα προβλήματα τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής υφής να ξεπεραστούν ευκολότερα.
Όταν πονάμε ή έχουμε πονοκέφαλο συνήθως στρεφόμαστε σε κλασικά αναλγητικά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε βότανα, ομοιοπαθητική ή σπιτικά σκευάσματα. Ωστόσο, το πρόβλημα μπορεί να λύνεται με ένα απλό μασάζ.


Το μασάζ είναι μια υγιής εναλλακτική λύση για τον πόνο και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά χαλαρωτικό. Τα οφέλη του στο σώμα είναι πολλά. Ανακουφίζει από τις ημικρανίες, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου, ενώ ανακουφίζει και από τους πόνους στη πλάτη, μειώνοντας κατά 36% την ανάγκη για παυσίπονα. Παράλληλα, είναι σημαντικό και για το καρδιαγγειακό σύστημα, αφού μειώνει την πίεση του αίματος, ξεκουράζοντας την καρδιά και ρίχνει κατά 50% την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Τέλος, αυξάνει την ελαστικότητα, χαλαρώνοντας τους μυς και σταματώντας τις κράμπες και εξουδετερώνει τις τοξίνες των μυών και το λίπος, βοηθώντας το σώμα να οξυγονωθεί σωστά.


Είναι επιτακτική ανάγκη για σας που κάνετε αθλητισμό ή έχετε έντονη φυσική δραστηριότητα αφού συμβάλλει στη βελτίωση της ικανότητας του σώματός σας να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της έντονης άσκησης.
Τα πλεονεκτήματα του μασάζ στους αθλητές είναι πάρα πολλά και μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την απόδοση. Το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τη ροή των λεμφικών υγρών, μειώνει τους καρδιακούς παλμούς και την πίεση, βοηθά την αποβολή των άχρηστων μεταβολικών προϊόντων και του γαλακτικού οξέος, διεγείρει τις νευρικές απολήξεις, αυξάνει ή μειώνει ανάλογα το μυϊκό τόνο, επαναδομεί τους τραυματισμένους ιστούς και βοηθά την ψυχολογική προετοιμασία του αθλητή. Το αθλητικό μασάζ σάς βοηθά να έχετε πιο ελαστικούς μύες και μεγαλύτερη ευλυγισία. Προετοιμάζει το σώμα σας για τη φυσική δραστηριότητα και το προστατεύει από τραυματισμούς. Του χαρίζει δύναμη και αντοχή. Επιπλέον, βοηθά τους ιστούς να επανέλθουν ομαλά στη φυσιολογική λειτουργία τους.
Το μασάζ έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης πλέον αγωνισμάτων όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι, το τένις κ.α.
Τα τελευταία χρόνια έγινε κατανοητό πως μια ολοκληρωμένη προετοιμασία αγώνων δεν περιλαμβάνει μόνο την άσκηση αλλά και το μασάζ, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη αποκατάσταση του αθλητή και την αποφυγή τραυματισμών. Ο φυσιοθεραπευτής/μασέρ με επιδέξιους χειρισμούς και μάλαξη στα μαλακά μόρια, στους ιστούς, στους μυς, στους συνδέσμους και στις αρθρώσεις, συμβάλλει στην καλύτερη αποκατάσταση του οργανισμού μας, ο οποίος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για την επόμενη προπόνηση.

Maria P.(Personal Trainer)

Read 1842 times
×

TOP
Connect