''ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΛΑΚΤΟΖΗ''

Δυσανεξία στη λακτόζη
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια πεπτική διαταραχή που προκαλείται από την ανικανότητα του γαστρεντερικού συστήματος να χωνέψει την λακτόζη, τον κύριο υδατάνθρακα των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη είτε δεν παράγουν αρκετές ποσότητες του ενζύμου λακτάση ή το ένζυμο δεν είναι τόσο λειτουργικό.


Λακτόζη βρίσκεται επίσης στο μητρικό γάλα. Σχεδόν όλοι γεννιόμαστε με την ικανότητα να την χωνέψουμε. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πολύ σπάνια σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ στη ενήλικο ζωή, είναι πολύ συχνή και επηρεάζει περίπου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού . Οι άνθρωποι με δυσανεξία στην λακτόζη βιώνουν δυσάρεστα πεπτικά προβλήματα όταν τρώνε γαλακτοκομικά, με αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους, όπως είναι: φούσκωμα, διάρροια και κοιλιακές κράμπες.

Αιτίες της Δυσανεξία στη Λακτόζη

 

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι της δυσανεξίας στη λακτόζη.
Η πρωτοπαθής δυσανεξία στη λακτόζη, που είναι η πιο κοινή, προκαλείται από την μείωση στην παραγωγή λακτάσης με την ηλικία.
Η δευτεροπαθής δυσανεξία στη λακτόζη είναι πιο σπάνια και προκαλείται εξαιτίας άλλων ασθενειών όπως κάποιου ιού στο γαστρεντερικό, μετά από γαστρεντερίτιδα ή εξαιτίας μιας πιο σοβαρής ασθένειας όπως η κοιλιοκάκη.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με την ποσότητα της λακτόζης αλλά και του προσωπικού ορίου που ο κάθε ασθενής μπορεί να ανεχθεί.

Η αποφυγή της λακτόζης σημαίνει αποφυγή όλων των γαλακτοκομικών τα οποία όμως είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντικές πηγές πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών Α, Β12 και D .
Αυτός ο θρεπτικός συνδυασμός καθιστά τα γαλακτοκομικά τροφή για τα οστά, βοηθώντας στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων των οστών. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών έχουν επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία .
Αν τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη περιορίζουν ή αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή τους, χωρίς να καλύπτουν τις ανάγκες τους από άλλες πηγές, ενδεχομένως να παρουσιάσουν ελλείψεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ενδέχεται να μπορούν να φάνε κάποιο γαλακτοκομικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη, μπορούν να ανεχθούν μικρές ποσότητες λακτόζης. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν μικρή ποσότητα γάλακτος στο τσάι, αλλά όχι ένα μπολ γάλα με δημητριακά. Πιστεύεται ότι τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να ανεχθούν μέχρι 18 γραμμάρια λακτόζης, όλη την ημέρα και έως 12 γραμμάρια λακτόζης σε ένα γεύμα, όσο δηλαδή περιέχεται σε 1 φλιτζάνι (230 ml) γάλα.

 

Για την κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο συστήνονται εναλλακτικές πηγές ασβεστίου. Μερικές καλές μη-γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου: ψωμί, φυτικά γάλατα όπως αμύγδαλου, σόγιας ή βρώμης, μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκαλα, όπως είναι οι σαρδέλες ή αθερίνα, λαχανικά, αποξηραμένα σύκα, μπρόκολο, ταχίνι.

Στην αγορά υπάρχουν ένζυμα για να ενισχύσουν την πέψη της λακτόζης. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτών των προϊόντων φαίνεται να διαφέρουν από άτομο σε άτομο . Από μελέτες έχει φανεί ότι μικρές τακτικές δόσεις λακτόζης στη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν τα βακτήρια του εντέρου να προσαρμοστούν .
Τα προβιοτικά επίσης είναι μικροοργανισμοί που ζουν συμβιωτικά στον οργανισμό μας και παρέχουν οφέλη για την υγεία, ενώ τα πρεβιοτικά είναι τύποι φυτικών ινών που λειτουργούν ως τροφή για αυτά τα βακτηρίδια. Η χρήση τόσο των προβιοτικών, όσο των πρεβιοτικών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Η αφαίρεση των γαλακτοκομικών λοιπόν από τη διατροφή των ατόμων με δυσανεξία στην λακτόζη μπορεί να εξαλείψει τα συμπτώματα, αλλά επίσης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, αν η διατροφή δεν εμπλουτιστεί κατάλληλα. Ανάλογα την ιδιοδεκτικότητα του κάθε ασθενούς, μικρές ποσότητες λακτόζης σε συνδυασμό με συμπληρώματα λακτάσης, αλλά και προβιοτικών- πρεβιοτικών μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής και στην ισορροπία της διατροφής.

Maria P(Personal Trainer)

Read 2208 times
×

TOP
Connect