''Banana''

Η μπανάνα έχει καθιερωθεί στο μυαλό μας ως ένα φρούτο πλούσιο σε θερμίδες και ζάχαρη με αποτέλεσμα συχνά να την αποφεύγουμε. Μήπως όμως κάνουμε λάθος;

Η αλήθεια είναι ότι η μπανάνα, συγκριτικά με άλλα φρούτα, έχει περισσότερες θερμίδες (66-130 kcal) . Περιέχει φυσικά σάκχαρα σε συνδυασμό με φυτικές ίνες. Έχει, περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερο νερό, σε σχέση με τα άλλα φρούτα. Δεν είναι, όμως, τόσο μεγάλη η διαφορά, δεδομένου ότι δεν την καταναλώνουμε σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Ένα ισοδύναμο φρούτου ισοδυναμεί με ½ μεγάλη μπανάνα. Ωστόσο το θερμιδικό της περιεχόμενο είναι χαμηλό. Μία μικρή μπανάνα βάρους περίπου 70 γραμμαρίων περιέχει 66 θερμίδες, 0.7 γραμμάρια πρωτεΐνη, 0.3 γραμμάρια λίπος, 16,9 γραμμάρια υδατάνθρακες και 1,7 γραμμάρια φυτικές ίνες.

 

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πλούσια σε αρκετά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες A, B, C, D )με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό ,ενώ προκαλεί γρήγορο κορεσμό και η γεύση της την καθιστά μια πολύ υγιεινή εναλλακτική λύση όταν έχουμε όρεξη για κάτι γλυκό.

Το κάλιο που περιέχει και τα σάκχαρα από τα οποία αποτελείται δηλαδή τη φρουκτόζη, γλυκόζη και σουρκόζη την καθιστούν πολύτιμη για την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού καθώς και εξαιρετικά σημαντική πηγή ενέργειας. Ενδείκνυται σε αθλητές, σκληρά εργαζόμενους, υπερτασικούς με αυξημένες ανάγκες σε κάλιο.

Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ενώ είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για την απορρόφηση του σιδήρου και τη σύνθεση κυττάρων του αίματος.

Στην μπανάνα υπάρχουν επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμίνης B6, η οποία συμμετέχει στη σύνθεση των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος αλλά και των ερυθροκυττάρων καθώς και στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Κάποια θρεπτικά συστατικά που περιέχει επίσης, αν και σε μικρότερες ποσότητες, είναι η βιταμίνη Α, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, η θειαμίνη, ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το παντοθενικό οξύ, ο φώσφορος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, ενώ δεν έχει λίπος ούτε χοληστερόλη.

Βοηθάει επίσης σε καταστάσεις όπως:

Αναιμία Η μπανάνα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, στοιχείο που μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα, μπορεί να τονώσει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στο αίμα, δίνοντας ενέργεια στον οργανισμό και εξασφαλίζοντας την άμυνα του . Κατάθλιψη -Εργασιακή πίεση - Νεύρα - Άγχος Οι μπανάνες περιέχουν το αμινοξή τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα το μετατρέπει σε σεροτονίνη, ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεσή. Λόγω των βιταμινών Β που περιέχει βοηθάει στην ηρεμία του νευρικού συστήματος και στην ρύθμιση του άγχους. Η βιταμίνη B6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει εξίσου ικανοποιητικά τη διάθεσή μας. Αγχώδεις καταστάσεις αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό και εξαντλούν τα αποθέματα καλίου. Το κάλιο που περιέχει η μπανάνα βοηθά στην ομαλοποίηση του καρδιακού παλμού και στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, οι βιταμίνες Β6 και Β12 βοηθούν στην αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων.

Αρτηριακή πίεση & Εγκεφαλική λειτουργία Λόγο του καλίου μας βοηθάει να αποβάλουμε το αλάτι από τον οργανισμό μας ρυθμίζοντας το υδατικό ισοζύγιο, καθιστώντας την ιδανικό φρούτο για την μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια κατά τουλάχιστον 40%. Χοληστερίνη Πλούσια σε διαλυτές ίνες που μειώνουν την χοληστερίνη στο αίμα. Γαστρίτιδα και του έλκος Οι ώριμες μπανάνες θεωρούνται το ιδανικό τρόφιμο για την αντιμετώπιση στομαχικών ασθενειών. Βοηθάει στην μείωση των οξέων του στομάχου και την καταπολέμηση βακτηρίων που δημιουργούν τα έλκη. Η κατανάλωση μίας ώριμης μπανάνας βοηθάει το στομάχι να δημιουργήσει ένα προστατευτικό στρώμα βλέννας που εμποδίζει τις ενοχλήσεις από τα οξέα. Υγιή νεφρά Τρία φρούτα την ημέρα εκ των οποίων τα ένα από αυτά να είναι μπανάνα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έως και 50%. Κράμπες Πλούσια σε μαγνήσιο, η κατανάλωση της να ελαττώνει τη σωματική και πνευματική κόπωση και βοηθάει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των κραμπών. Αγαπημένο» φρούτο των αθλητών.

Συμπερασματικά, η μπανάνα αποτελεί μια καλή πηγή ενδιαμέσου σνακ, πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρείται από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Nicolas.S(Personal Trainer)

;;To be the best,you need the best''.

Read 114 times
×

TOP