''ΤΥΠΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ''

Τι τύπο σώματος έχεις ?

Ενώ για κάποιους είναι εύκολο το να διατηρήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, άλλοι χρειάζεται να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται τακτικά για μήνες για να χάσουν λίγα μόλις κιλά. Γιατί συμβαίνει αυτό?
Έπειτα από μελέτες έχει διαπιστωθεί πως ο κάθε σωματότυπος μπορεί να ενταχθεί σε 1 από τις 3 πιο κάτω κατηγορίες :
1. Εκτομορφικός τύπος : Αυτά τα άτομα είναι λεπτά και ψηλά, με αδύνατο σκελετό, λίγο λίπος, λίγη μυϊκή μάζα και δυσκολεύονται να πάρουν βάρος. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, το πιο πιθανό είναι να παλεύεις να πάρεις μερικά κιλά. Μια καλή συμβουλή είναι να τρως πέντε ή έξι γεύματα την ημέρα και να διαλέξεις ως ενδιάμεσα τροφές με πολλές θερμίδες, όπως ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και αμυλώδη λαχανικά (καλαμπόκι, πατάτα, αρακά).

2. Μεσομορφικός Τύπος : Αυτά τα άτομα είναι αθλητικοί, σφιχτοί και δυνατοί. Δεν είναι υπέρβαροι αλλά ούτε και λιποβαρείς. Τρώνε συνήθως ό,τι θέλουν χωρίς να ανησυχούν ιδιαιτέρως για το βάρος τους, ενώ παίρνουν και χάνουν με την ίδια ευκολία. Αναπτύσσουν εύκολα μυϊκή μάζα. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία διατηρείς εύκολα το σώμα σου αλλά οι ίδιοι κανόνες υγείας ισχύουν και για σένα. Μην ξεχνάς ότι προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις, εξαρτώνται και από διατροφικούς παράγοντες και είναι κίνδυνος για όλους.

3. Ενδομορφικός τύπος : Αυτά τα άτομα έχουν πολύ λίπος αλλά και πολύ μυϊκή μάζα. Παίρνουν εύκολα βάρος και είναι πιο στρογγυλοί και χαλαροί, χωρίς απαραιτήτως να είναι παχύσαρκοι. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, απόφυγε τις απότομες δίαιτες! Θα κάνουν τον οργανισμό σου να αποθηκεύσει ακόμα περισσότερο λίπος. Αντί γι’ αυτό, φάε πολλά μικρά γεύματα κάθε τρεις ώρες. Φάε πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά (ψάρι, πουλερικά) και τροφές με πολλές φυτικές ίνες για να παραμείνεις χορτασμένος.

Βάση των 3 πιο πάνω σωματότυπων και ακολουθώντας τις ασκήσεις και την διατροφή που είναι ιδανικές για κάθε ομάδα το να χάσετε και να διατηρήσετε το ιδανικό σας βάρος θα είναι πλέον παιχνιδάκι.
Despoina Lambrou(Personal Trainer)

Read 1234 times
×

TOP