''Να φαω μετα την προπονηση??''

Να φάω μετά την προπόνηση;
«Οι μύες καταστρέφονται στην προπόνηση & χτίζονται στην κουζίνα!»
Για αρχή καλό θα ήταν να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά την διάρκεια της προπόνησης.
Αρχικά, όταν οι μύες υποβάλλονται σε έντονη άσκηση δημιουργείται τραύμα στις μυϊκές ίνες, που αναφέρεται ως μυϊκή βλάβη ή «καταστροφή». Στη συνέχεια, το γεγονός αυτό πυροδοτεί μια αλυσίδα διεργασιών με σκοπό την επιδιόρθωση των μυών και την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη και η επιδιόρθωση των μυών δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.
Έτσι στόχος μας είναι να αναπληρώσουμε τις αποθήκες ενέργειάς μας, δηλαδή το γλυκογόνο, να αναπληρώσουμε τα υγρά που έχουν χαθεί και τέλος να επιδιορθώσουμε και να αυξήσουμε την μυϊκή μάζα.
Υδατάνθρακες: Επιλέξτε υδατάνθρακες που απορροφώνται γρήγορα από το σώμα σας. Οι υδατάνθρακες αυτοί ονομάζονται υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί, η πατάτα κ.α.
Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες αποτελούν το δομικό συστατικό των μυών και έτσι η παρουσία τους στο μετα-προπονητικό γεύμα είναι επιτακτική για την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού και την αύξηση της μυϊκής μάζας. Ως υψηλής βιολογικής αξίας χαρακτηρίζονται οι ζωικές πρωτεΐνες. Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι το κοτόπουλο, το ψάρι, τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Υγρά: Ακόμη και μετά το τέλος της άσκησης το σώμα σας συνεχίζει να χάνει υγρά και ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα και των ούρων. Ως εκ τούτου, για αποτελεσματική ενυδάτωση καταναλώστε 6 ποτήρια υγρών για κάθε 1 κιλό σωματικού βάρους που χάσατε κατά την άσκηση.

Η βέλτιστη αθλητική απόδοση ξεκινά με την καλή διατροφή!
Για οποιεσδήποτε απορίες για τις δοσολογίες που πρέπει να καταναλώνουμε μπορείτε να απευθυνθείτε στην διατροφολόγο του γυμναστηρίου μας Κρίστια Αγαθαγγέλου.

Aggeliki M.(personal trainer)

Read 719 times
×

TOP